26 Aralık 2011 Pazartesi

Bi Çaresi Bulunur...


Evet hayat bazen adil davranmıyor değil mi? Her şey üst üste geliyor ve sanki biri bizimle sürekli uğraşıyor gibi hissederiz. Bazen hayatın omuzlarımıza koyduğu yükü taşımakta zorlanırız ve bu yükün sürekli artıyor olmasından yakınırız ama diğer yandan da nefes almaya devam eder hayatımızı devam ettirmeye çalışırız. Benim yine pas geçtiğim ve çok sonradan haberdar olduğum şarkılardan biri… Garip bir dinginliği var şarkının ve “Umut hala var, işte oralarda bir yerlerde” diyor sana

Şu sıralar kendini iyi hissetmeyen ve bişeylerden bıkanlara gelsin…


22 Aralık 2011 Perşembe

Alsak Alsak Yılbaşında Ne Alsak???

Yılbaşında acaba eşime ne alsam? Acaba bu sene manitaya ne alsam diyen çaresiz erkeklere ithaf ettiğim yazıma başlıyorummmm :)
Biraz alışveriş sitelerinde gezdikten sonra üşenmedim sizler için alternatifler buldum. Artık fikriniz de var. Eeee ne duruyorsunuz? Haydi kolay gelsin...


Şık Bir cüzdan mesela...

 Ya da hoş bir parfüm seti ki yılbaşının klasik hediyelerinden biridir kendileri...
 Pijama da bir diğer alternatif...
 Güzel bir elbise hangi kadını mutlu etmez ki... :)
 Takı ise her zaman bir kurtarıcıdır...
 Bu sene leopar moda mıydı ne??? :) Olmasa bile ne farkeder ki? Her kadının leopar bir eşyası olmalı :) 
 Bu saatler de çok şirin amaaa :)


 Aaaa burda bi elbise daha varmış :)
 O çizmelere bakabilmek için kafasını vitrine gömmüştü dimi? Haydi onu sevindirin :)

14 Aralık 2011 Çarşamba

Telefon Kütüphanesi Projesi Başladı!

Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) olarak, Türk Telekom ile yapılan işbirliği sonucu, Türkiye’nin ilk telefon kütüphanesini hayata geçirdiğimizi siz değerli kullanıcılarımızla paylaşmaktan kıvanç duyuyoruz. Telefon Kütüphanesi Projesi ile yüzlerce sesli kitap 0 800 219 91 91 numaralı telefon üzerinden görme engelli GETEM üyelerimize ücretsiz olarak sunulmaya başladı.

GETEM ve Türk Telekom işbirliği ile hayata geçen Telefon Kütüphanesi Projesi kapsamında görme engelli üyelerimiz  GETEM’deki yüzlerce kitabı ücretsiz olarak dinleyebilicek.

Görme engelli tüm vatandaşlarımız  GETEM’e engelli olduklarını belgeledikleri rapor veya özürlü kimlik fotokopilerini yollayarak üye olduktan sonra aldıkları şifreleri ile sesli kitaplara ücretsiz olarak erişebilecekler. Sadece ev telefonları üzerinden faydalanılabilecek olan Telefon Kütüphanesi Projesi’nin kullanıcıları; dilediği kitabı seçme, bir sonraki ayrımda kaldığı yerden devam etme veya bölümler arasında ileri geri gidebilme gibi seçeneklere de sahip.

Bilindiği gibi Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren GETEM’e bu adresten üye olabilir,  binlerce sesli ve elektronik kitabı internet üzerinden ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz. Bu projeyle, bilgisayar ve interneti kullanma olanağı bulunmayan görme engelliler de ev telefonları  üzerinden dinleme imkanına kavuşacaklar. Zamanla telefon kütüphanesinde bulunan sesli kitap sayısını da hızla arttırmayı amaçlıyoruz.

Sistemi kullanmak ise çok basit. Öncelikle Bir Telekom şifresine ihtiyacınız olacak. Tüm GETEM üyelerine bir şifre tanımlanmış durumda. GETEM ana sayfasında kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra açılan ekranda “Telekom Şifrenizi Öğrenmek Veya Bilgilerinizi Güncellemek İçin Tıklayınız” bağlantısına girin. Sayfanın hemen başındaki 6 haneli Telekom şifrenizi ekran okuyucu kullanıyorsanız H harfine basarak bulabilirsiniz. Şifrenizi öğrenmek için, 0212 359 7538 nolu telefon aracılığıyla GETEM’i de aramanız mümkün.

Şifrenizi öğrendikten sonra, 0 800 219 91 91 numaralı telefonu aradığınızda, İlk aşamada size 6 haneli Telekom şifreniz sorulacaktır. Vverilen şifreyi tuşlayın. Ardından karşınıza 3 seçenek gelecek: kitap koduna göre seçim yapma, kitap ismine göre seçim yapma, ve bıraktığınız kitap ve bölüme devam etme. Dinlemek istediğiniz kitap kodunu biliyorsanız, 1 tuşuna basın ve istediğiniz kitap kodunu girin. Aşağıda Şu an telefon kütüphanesi sisteminde bulunan kitap isimleri ve kodlarını bulabilirsiniz.
Eğer kitap ismine göre seçim yapmak istiyorsanız 2’yi tuşlayın. Bu aşamada önce size, Yerli Roman, Yabancı Roman, Anı Mektup gibi kitap kategorileri sayılacaktır. Dilediğiniz kategoriyi seçtikten sonra, o kategori altında listelenen kitap isimlerini duyabilirsiniz. Dinlemek istediğiniz kitap numarasını tuşladığınızda kitap okunmaya başlanacaktır.

Kitap okunurken, 4 ve 6 tuşlarıyla ayrımlar arasında dolaşabilir,  Telefonu kapadığınızda, dilerseniz bir sonraki aramanızda, kitaba en son bıraktığınız ayrımdan devam edebilirsiniz.
Sistemin yalnızca sabit hatlardan aranabildiğini, cep telefonu, bilgisayar gibi noktalardan sistemin aranamadığını önemle hatırlatırız.
GETEM’e üye olmak için tıklayın

bağlantısına tıklayıp üyelik formunu doldurun. Ardından görme engelli olduğunuza dair sağlık raporu veya özürlü kimlik kartınızı 0212 359 4647 nolu faksa gönderin. Üyeliğiniz onaylandığında Telekom şifreniz de e-postanıza gönderilecektir. Bilgisayar kullanarak üyeliğinizi gerçekleştiremiyorsanız, 0212 359 7538 Nolu telefon aracılığıyla GETEM’e ulaştığınızda sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.

Bu projenin Daha engelsiz bir yaşama doğru atılmış bir adım olmasını dileriz.
GETEM Ekibi

Kaynak: Burada

NASIL GÖNÜLLÜ OKUYUCU OLUNUR?

Gönüllü okuyucu olmak için, GETEM'in internet sitesindeki formu doldurduktan sonra beş dakikalık bir deneme kaydı yolluyorsunuz. Sonra, listeden okumak istediğiniz kitabı
seçerek sesinizi kaydediyor, CD ile üç ay içinde GETEM'e ulaştırıyorsunuz. Okuduğunuz kitap, GETEM'in dışında birçok sesli kütüphanenin arşivine de giriyor

10 Aralık 2011 Cumartesi

Bizim Ailede Aralık Ayları Hiç Sevilmez...

Bizim ailede Aralık ayları hiç sevilmez çünkü hep Aralık ayında kaybettik en sevdiklerimizi, en yakınımızdakileri...
Önce 5 Aralık 2007'de henüz İstanbul'da yaşamaya yeni alışmışken, kurulumu düzenimi göremeden kaybettik dedemi... Bir gece, aniden... Gecenin bir yarısı çalan telefonla kendimizi otobüste bulduk abimle... Rahatsızlandı diyorlardı ama biliyorduk o artık bizimle değildi. Hep başkalarının başına gelir sanıyorduk ama bi gün bizim evimize de düştü ölüm denen hayat gerçeği...
Dedem benim hayatımdaki en özel insandır, bizim onunla ilişkimiz bambaşkaydı çünkü... dede-torun ilişkisinden öte ama baba-evlat gibi de değil... Düşünün ben küçükken dedem kahveye okey oynamaya gittiğinde Hulusi Kentmen'in onun oyun arkadaşı olduğunu sanıyordum. Evet onu çok özlüyorum ama iyi ki dedemmiş benim
Bundan 3 yıl sonra da babamı kaybettik. Ne olduğunu bile anlamadan kayıp gitti elimizden... Haziran ayında teşhis kondu ancak çok geç kalınmıştı... Sadece 6 ay yaşatabildik. Sonra o da gitti...
Biliyorum son olmayacak ama artık Aralık rahat bırak bizi...

Hasretler ayrılıkla başlar 
Yanar yürek sessizce ağlar 
Bütün anılar canlanıverir 
Sanki hiç bitmemişler gibi 

.
.
.
İçin için har gibi 
Kaplar bütün benliğimi 
Bir garip olursun bunun ardından

8 Aralık 2011 Perşembe

Meyveleri Saklayalım Ama Unutmadan Yiyelim...

Haftasonu pazardan ya da marketten gözümüze güzel görünen bi sürü meyve alırız. Gözümüz doyar ancak haftaiçi üşendiğimiz için bi çoğunu yemez ve çürütürüz. Ertesi haftalarda biraz tepkili davranıp yenmiyor atılıyor diye protesto ederiz meyve reyonlarını ama sonra bu kısır döngü başa döner ve yine alırım elmaları, muzları, portakalları… Mevsim kış ya bu yüzden kış meyvelerinden bahsediyorum galiba devamlı J

İşte size küçük ipuçları… Belki uygularsanız sizin meyveler de daha uzun süre taze kalır. Bu arada üşenmeyin ve yiyin tabi o meyveler bu yöntemlerle sonsuza dek sağlam kalmaz. Benden söylemesi J

Elma
Genel olarak elmalar serin, karanlık yerlerlerde saklanır. Soğuk bir mahzeniniz yoksa elmaları plastik bir torbaya koyarak buzdolabının serin çekmecesinde muhafaza ediniz.

Portakal
Serin, karanlık bir yerde birkaç gün muhafaza edilebilir, fakat ideal olarak ömürlerini 2 haftaya kadar uzatabilmek için buzdolabında tutulmalıdırlar.


Mandalin – Greyfurt
Taze greyfurtları serin, iyi havalandırılmış yerlerde bekletin. Greyfurt bekletmenin en iyi ısı düzeyi 10 – 13 C derecedir. 

Limon
Limon iyi havalandırılmış serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Limon bekletmenin en iyi ısı düzeyi 7-9 C derecedir. Limon dilimlerinin taze görünümünü korumak için kapalı kaplarda buzdolabında muhafaza edin. Buzdolabında dilimler 4 güne, tüm limonlar ise 2 haftaya kadar taze kalırlar. 

Şeftali
Şeftaliler çabuk bozuldukları için sadece birkaç gün içinde tüketeceğiniz miktarda satın alın. Tüketimden hemen öncesine kadar yıkanmamalıdır. Oda sıcaklığında muhafaza ederken hava akımının sağlanması için birbirlerine değmemelerine dikkat edin. Satın alındıklarındaki olgunluk durumuna bağlı olarak taze şeftaliler oda sıcaklığında 3-4 güne kadar muhafaza edilebilirler. Buzdolabında muhafaza ömürlerini en fazla 1 veya iki gün uzatır. Şeftalilerin rutubete ihtiyacı vardır. Bu sebeple buzdolabına plastik bir torbanın içerisinde koyun. 

Erik
Olgun erikleri plastik torbanın içerisinde bzdolabına koyun ve 4 gün içerisinde tüketin. Tüketimden hemen önce yıkayın. Erikler sonradan tüketilmek üzere dondurulabilirler. 

Nar
Meyve bütün olarak serin, kuru bir ortamda 1 ay veya buzdolabında 2 aya kadar muhafaza edilebilir. Taneleri hava geçirmez bir torbanın içierisinde dondurularak 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Taze suyu buzdolabında tutularak 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. 

Çilek
Çilekler en kısa zamanda yenilmelidir ve tüketmeye hazır olana kadar yıkanmamalıdır. Çilekleri muhafaza etmeniz gerekirse, sıkı kapanmış bir kabın içerisinde kağıt havlu üzerine yerleştirerek buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Çilekler kolaylıkla dondurulur. Yavaşça yıkayın, kurutun ve saplarını alın. Pasta pişirme kağıdının üzerinde dondurun. Donduklarında hava geçirmez kilitli plastik torbaya yerleştirerek havasını bir kamışla çekin ve kapatın. Buzlukta 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Kiraz
Yıkanmamış kirazları plastik bir torbanın içerisinde buzdolabına koyun, ve yemeden hemen önce yıkayın. Taze kirazlar 2-4 gün içerisinde tüketilmelidir. 

Muz
Muz en iyi doğrudan ısı ve ışıktan uzak tezgah üzerinde muhafaza edilir. Buzdolabına koymak olgunlaşmasını günlerce engeller. Buzdolabında kabukları kahverengiye dönsede meyvenin kendisi iyi durumdadır. Buzdolabından çıkartılan meyvenin tam tadına kavuşması için oda sıcaklığına ulaşması beklenmelidir. 

İncir
Taze incirlerin bozulmalarını yavaşlatmak için soğuk tutulması önemlidir. Hemen tüketiniz veya plastik bir torbanın içerisinde buzdolabınızın en soğuk yerinde 2 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. İncirler kapalı bir kabın içerisinde tüm, soyulmuş veya dilimlenmiş olarak dondurulup 10 - 12 aya kadar muhafaza edilebilir.


4 Aralık 2011 Pazar

Benim Hala Umudum Var


benim hala umudum var
isyan etsem de istediğim kadar
inad etsem bile bırakmazlar sahibim var
benim hala umudum var
seviyorlar bazen soruyorlar
hayran hayran seyret ister katıl ister vazgeç

güzel günler bizi bekler
eyvallah dersin olur biter
boyun büküp önünde
ağlasam sessizce
şu garip gönlüm affolur mu?
bu firtina durulur mu?
benden adam olur mu?
korkarım, aşka zararım dokunur mu?

elveda sana yeter tamam
bitsin artık bu dram bu fotoroman
ham meyvayız hala koparmışlar dalımızdan

güzel günler bizi bekler eyvallah dersin olur biter
güzel günler bizi bekler eyvallah dersin geçer gider
bıraksam kendimi şöyle oh ne rahat
bu da geçer gülüm yaşamana bak

alınacak dersler var sorulucak sorular bu da geçer gülüm bizden bu kadar

benim hala umudum var
isyan etsem de istediğim kadar
inat etsem bile bırakmazlar sahibim var

3 Aralık 2011 Cumartesi

Üç Renkli Börek

Geçen hafta sonunda yemek yapma isteğim geri geldi ve uzun zamandır denemek istediğim tariflerden biri olan Üç Renkli Börek i denedim. Biliyorsunuz ki rejimdeyim bu yüzden sadece bir dilim yemekle yetindik eşimle birlikte. Kalan ise olduğu gibi şirkete :) Çok beğenildi, bir çırpıda yendi :) Tarif aslında internette bir çok yerde var ama ben Elele dergisinin Ekim sayısından aldım. Birazcık da değiştirdim. Resim kötü ama tadı enfessss


Malzemeler
4 Yufka
750-1000gr Ispanak
4 Adet Havuç
360 gr Çemensiz Pastırma (Namlı'nın vakumlu paketlerinden kullandım)
2-3 Çorba Kaşığı Tereyağ
1 Yumurta Sarısı
Çörekotu
Susam
Tuz

Yapılışı

  • Ispanak yapraklarını yıkayın ve saplarını koparın,haşlayın. Sonrasında süzün ve ince ince kıyın (Bunu yufkanın üzerine atarken ellerinizle de yapabilirsiniz.)
  • Havuçları rendeleyin. Tereyağının bir kısmını eritin ve ıspanakla havuçları ayrı ayrı soteleyin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın.
  • İlk yufkayı düz bir zemine serin ve fırça ile tereyağ sürün. 
  • İkinci yufkayı üzerine açın ve yağlayın. Tuzla lezzetlendirdiğiniz ıspanakların hepsini bu kata dökün. 
  • Üçüncü yufkayı üzerine açın,yağlayın ve havuçları yayın.
  • Dördüncü yufkayı üzerine açın, yağlayın ve pastırmaları dizin.
  • Üst üste tüm yufkaları serdikten sonra kenardan birazcık içe doğru katlayın ki açılıp malzemeler dökülmesin. Sonrasında rulo yapın. Yumurta sarısını fırçayla her tarafına sürün. Üzerine çörekotu ve susam serpin.
  • Üstü kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin.

AFİYET OLSUN!!!