Aydın Demirer'in başka yazılarını da okumak isterseniz Sabah gazetesinin İş'te İnsan ekinde yazıyor kendisi. Burada
Bu eğitimler kesinlikle çok önemli fakat şirketlerin verdiği eğitimlerin yanısıra, bu tür eğitimlere tamamlayıcı olmak üzere, insanın kendini eğitmesi de önemli.
İşte bu tür “tamamlayıcı” olabilecek bir eğitimin kilometretaşları...
1. Her hafta iyi yazılmış, dünyadaki trendlere ilişkin, en az beş makale okuyun. İngilizce biliyorsanız, Financial Times’da her gün böyle bir makale yayınlanıyor. The Economist’in çok zengin bir bilgi kaynağı olduğunu düşünüyorum. Sadece ekonomi ve siyaset alanında değil, edebiyattan bilime, tıp dünyasından inovasyonlara çok fazla alanda bilgi veriyor. Ekleri de çok iyi hazırlanmış. Bir de benzer bir zenginliğe sahip olan Wall Street Journal var. İsminin ağırlığı, gazetenin siyah beyazlığına ve fotoğrafsızlığına bakmayın, çok kolay okunan, sade, akıcı bir dili var. İngilizce bilmiyorsanız Radikal’in dosyalarını, Sabah’ın New York Times ekini izleyebilirsiniz.
2. Her hafta kaliteli bir film görün. Bazı filmleri iki kez görmeye üşenmeyin. Sinemadan çıkınca, hikayesinin üzerinde düşünün. Diyaloglara dikkat edin. Karakterlerle empati kurun. Bir film insanın hayata ve çevresinde olup bitenlere, tanıdığı kişilere olan bakışını farklılaştırabilir ve farklılıklar çok önemlidir.
3. Arkadaşlarınızla görüştüğünüzde sadece ‘geyik’ çevirmeyin. Ekonomiden, romandan ne bileyim çevreden laf açın. Tartışın. Konuşun. Konuşmalarınızı argümanlarla destekleyin. Değişik fikirler ortaya çıksın, bunlar sizi zenginleştirir. Eğer çevrenizdekiler bu tür konuşmalardan haz etmiyorsa, yavaş yavaş çevrenizi değiştirin.
Kendisinden çok şey öğrendiğim rahmetli patronum Ercan Arıklı hafta sonları arkadaşlarıyla kağıt oynardı. Arkadaşları arasında pek çok ünlü isim de vardı. Hafta başındaki toplantılarımızda da orada konuşulanların bir kısmını bize anlatırdı. Anlardık ki, kağıt oyunu bahane… Atatürk’ün meşhur rakı sofrası gibi orası da bir anlamda bir entellektüeller kulübüydü.
4. Söz Ercan Arıklı’dan açılmışken, zamanını nasıl boş geçirmediğine ilişkin ilginç bir anekdot anlatayım. Gazetelerde kendisine ilginç gelen yazıları keserdi. Okuduğu kitapları da, ağırlık yapmasın diye örneğin 20 sayfa, 20 sayfa kopartırdı. Gazete kupürleriyle kitap sayfalarını ceketinin iç cebine yerleştirir, boş bulduğu zamanlarda hemen çıkartıp okumaya başlardı. Vakit kaybını sıfırlayacak müthiş bir yöntemdi bence. En azından denemeye değer.
5. Türkiye’de yılda en az 10 kere ilginç konferanslar düzenleniyor. Dünyanın dört bir yanından çok değerli konuşmacılar geliyor. Onları kaçırmayın. Öğreneceğiniz çok şeyler var. İki hafta önce yapılan İnsan Kaynakları Konferansı buna bir örnek. Ben izledim ve inanın çok şey öğrendim.
6. Psikoloji ile ilgilenin. Kitapçılarda pek çok basit psikoloji kitabı satılıyor, birini alıp okumaya başlayın. İnsanın çevresindeki insanları tanınmasının daha iyi bir yolu yok. Psikoloji okuyan yeğenimin kitaplarını okurken ne kadar önemli bir bilim dalı olduğunu anladım.
7. İş yapma modelleri ve iş öyküleri sizin için büyük önem taşıyor. Harvard Business Review’i atlamayın derim. Biliyorum pahalı ama değer doğrusu. Büyük kitapçıların dergi bölümlerinde satılıyor. Onun haricinde, başta Koç ve Sabancı olmak üzere pek çok başarılı iş adamının biyografilerini kitapçılarda bulabilirsiniz.
8. Futbolla, basketbolla ilgiliyseniz, Lig TV’niz varsa, maçları standart Türk taraftarı gibi izlemeyin. Küçük notlar alın. Hangi takım hangi sistemle oynuyor, siz olsaydınız nasıl oynatırdınız? Hangi oyuncuları takıma koyardınız? Hangilerinin üstünü çizerdiniz? Ekip yönetmenin inceliklerini öğrenmek için bir takım oyunu size yardımcı olabilir.
9. Her zaman iyi işleyen bir zekaya sahip olmak ve strateji oluşturma yeteneğini geliştirmek için futbolu satrançla desteklemek ilginç olabilir. Şirket içi satranç turnuvalarına dahil olun.
10. Otobiyografi ve biyografi okuyun, başkalarının hayatına bilinçli röntgencilik yapın. Kahramanları kendinizle, çevrenizdekilerle kıyaslayın.
İşte size 10 maddelik size özel bir eğitim planı.
Sadece birkaçını uygulamanın bile bayağı bir işe yarayacağını düşünüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder