8 Aralık 2011 Perşembe

Meyveleri Saklayalım Ama Unutmadan Yiyelim...

Haftasonu pazardan ya da marketten gözümüze güzel görünen bi sürü meyve alırız. Gözümüz doyar ancak haftaiçi üşendiğimiz için bi çoğunu yemez ve çürütürüz. Ertesi haftalarda biraz tepkili davranıp yenmiyor atılıyor diye protesto ederiz meyve reyonlarını ama sonra bu kısır döngü başa döner ve yine alırım elmaları, muzları, portakalları… Mevsim kış ya bu yüzden kış meyvelerinden bahsediyorum galiba devamlı J

İşte size küçük ipuçları… Belki uygularsanız sizin meyveler de daha uzun süre taze kalır. Bu arada üşenmeyin ve yiyin tabi o meyveler bu yöntemlerle sonsuza dek sağlam kalmaz. Benden söylemesi J

Elma
Genel olarak elmalar serin, karanlık yerlerlerde saklanır. Soğuk bir mahzeniniz yoksa elmaları plastik bir torbaya koyarak buzdolabının serin çekmecesinde muhafaza ediniz.

Portakal
Serin, karanlık bir yerde birkaç gün muhafaza edilebilir, fakat ideal olarak ömürlerini 2 haftaya kadar uzatabilmek için buzdolabında tutulmalıdırlar.


Mandalin – Greyfurt
Taze greyfurtları serin, iyi havalandırılmış yerlerde bekletin. Greyfurt bekletmenin en iyi ısı düzeyi 10 – 13 C derecedir. 

Limon
Limon iyi havalandırılmış serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Limon bekletmenin en iyi ısı düzeyi 7-9 C derecedir. Limon dilimlerinin taze görünümünü korumak için kapalı kaplarda buzdolabında muhafaza edin. Buzdolabında dilimler 4 güne, tüm limonlar ise 2 haftaya kadar taze kalırlar. 

Şeftali
Şeftaliler çabuk bozuldukları için sadece birkaç gün içinde tüketeceğiniz miktarda satın alın. Tüketimden hemen öncesine kadar yıkanmamalıdır. Oda sıcaklığında muhafaza ederken hava akımının sağlanması için birbirlerine değmemelerine dikkat edin. Satın alındıklarındaki olgunluk durumuna bağlı olarak taze şeftaliler oda sıcaklığında 3-4 güne kadar muhafaza edilebilirler. Buzdolabında muhafaza ömürlerini en fazla 1 veya iki gün uzatır. Şeftalilerin rutubete ihtiyacı vardır. Bu sebeple buzdolabına plastik bir torbanın içerisinde koyun. 

Erik
Olgun erikleri plastik torbanın içerisinde bzdolabına koyun ve 4 gün içerisinde tüketin. Tüketimden hemen önce yıkayın. Erikler sonradan tüketilmek üzere dondurulabilirler. 

Nar
Meyve bütün olarak serin, kuru bir ortamda 1 ay veya buzdolabında 2 aya kadar muhafaza edilebilir. Taneleri hava geçirmez bir torbanın içierisinde dondurularak 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Taze suyu buzdolabında tutularak 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. 

Çilek
Çilekler en kısa zamanda yenilmelidir ve tüketmeye hazır olana kadar yıkanmamalıdır. Çilekleri muhafaza etmeniz gerekirse, sıkı kapanmış bir kabın içerisinde kağıt havlu üzerine yerleştirerek buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Çilekler kolaylıkla dondurulur. Yavaşça yıkayın, kurutun ve saplarını alın. Pasta pişirme kağıdının üzerinde dondurun. Donduklarında hava geçirmez kilitli plastik torbaya yerleştirerek havasını bir kamışla çekin ve kapatın. Buzlukta 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. 

Kiraz
Yıkanmamış kirazları plastik bir torbanın içerisinde buzdolabına koyun, ve yemeden hemen önce yıkayın. Taze kirazlar 2-4 gün içerisinde tüketilmelidir. 

Muz
Muz en iyi doğrudan ısı ve ışıktan uzak tezgah üzerinde muhafaza edilir. Buzdolabına koymak olgunlaşmasını günlerce engeller. Buzdolabında kabukları kahverengiye dönsede meyvenin kendisi iyi durumdadır. Buzdolabından çıkartılan meyvenin tam tadına kavuşması için oda sıcaklığına ulaşması beklenmelidir. 

İncir
Taze incirlerin bozulmalarını yavaşlatmak için soğuk tutulması önemlidir. Hemen tüketiniz veya plastik bir torbanın içerisinde buzdolabınızın en soğuk yerinde 2 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. İncirler kapalı bir kabın içerisinde tüm, soyulmuş veya dilimlenmiş olarak dondurulup 10 - 12 aya kadar muhafaza edilebilir.


4 yorum:

  1. hepsinden canım istedi:)
    gidiyorum manava:)
    çok hoş bir paylaşım olmuş...
    takipçisiyim sayfanızın..
    bende sizi bekliyorum sayfama..
    kucak dolusu sevvgiler..
    :)

    YanıtlaSil
  2. Bu guzel yorumunuz icin tesekkur ederim. Sayfanizi gordum en kisa zamanda detayli olarak incelecegim. Ozellikle havuc toplari hemen dikkatimi cekti :)

    YanıtlaSil
  3. güzel bi post olmuş cnm, yalnız benimde cnm çekti şimdi. gerçekten de meyveleri yemeye üşeniyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynennnn dolapta elma ve mandalina benim üşenmeyip onları mideme indirmemi bekliyooo :)

      Sil