23 Mart 2012 Cuma

Alışkanlık

Bugünkü yazı alışkanlık üzerine...
Kendimi geliştirmekte olduğum yeni işimle ilgili bir konuşma dinlerken bahsi geçti ve internette yaptığım ufak bir araştırmadan sonra hakkında aşağıdaki yazıyı buldum. Sizinle de paylaşıyorum...

Alışkanlıklar beyinde 20 günde oluşmaktadır... 20 gün boyunca aynı şeyi yapan insan 21. günde alışkanlık kazanmış olur... tıpkı sigara alışkanlığı gibi. ve alışkanlığın bilinç altına yerleşmesinin bir sıralaması vardır... şöyle ki;

Araba kullanmayı ele alırsak örnek olarak:

1. aşama: bilinçsiz yetersizlik (arabanın ne oldugunu bilmiyorsunuz ve araba kullanmayı bilmiyorsunuz)
2. aşama: bilinçli yetersizlik ( arabanın ne oldugunu öğrenmişsinizdir ama hala kullanmayı bilmiyorsunuz)
3. aşama: bilinçli yeterlilik ( arabanın ne oldugunu ve kullanmayı biliyorsunuz ama o ilk günlerin şaşkınlığıyla eliniz ayağınıza dolaşır, neyi nasıl yapacagınızı karıştırıp paniklersiniz)
4. aşama: bilinçsiz yeterlilik ( arabaya binersiniz ve nasıl oldugunu anlamadan, aynaya e zaman baktıgınızı bile farketmeden gidersiniz, bilinçaltınız sizi götürür) 



  •  Alışkanlık, bir halata benzer. Her gün bir lifi örer ve sonunda, onu koparamayacak kadar güçlü yaparız.      


Horace Mann 

  • Alışkanlıklar, bırakılmazlarsa, zamanla ihtiyaç haline gelirler.     


St. Augustine 

  • Alışkanlıkların zincirleri, önce duyulmayacak kadar hafif, sonra kırılmayacak kadar güçlü olur.                   


Benjamin Disraeli 

  • Alışkanlıktan daha büyük bir şey yoktur.               


Ovidius 

  • Hiç kimse bir alışkanlığa veda etmek cesaretini gösteremez.           


Balzac 

  • İlk gördüğümüz zaman korktuğumuz nice şeyler vardır ki, zamanla alışır, hiç aldırmaz oluruz.                              


Aisopos

  • İnsan alışkanlıklarının çocuğudur.         


İbn-i Haldun

  • Mademki alışkanlıklar,hayatımızın en ileri gelen hakimleridir, öyle ise ne yapıp yapıp iyi birini edinmeye çalışmalıyız. 


Francis Bacon

  • Tilki, derisinden vazgeçer de, alışkanlıklarından vazgeçmez.


Suetonius




21 GÜN KURALI 

Sadece irade kullanarak alışkanlık değiştirme çabaları ancak kısa bir süre işe yarar. Sonra eski alışkanlıklara geri dönülür; çünkü bilinç ile bilinçaltı çatıştığında kazanan daima bilinçaltıdır. Örneğin, siz bilinçli olarak sigarayı bırakmak isteyebilirsiniz ama bilinçaltınızda sigarayla ilgili olumlu bir kayıt olduğu sürece iradenizi kullanarak sigarayı bir süre bıraksanız bile bir müddet sonra yine başlarsınız. Bilinçli zihin dakikada dokuz düşünceyi bilinçli olarak algılayabilir; ama bilinçaltı bir dakikada 2.3 milyon bilgi parçacığını prosesten geçirir. 

Olumlu ve olumsuz alışkanlıkların, yaşam deneyimlerinin, inançların belleği bilinçaltındadır. 

Bir alışkanlığı ondan kurtulmaya çalışarak değiştiremezsiniz. Ama yeni bir alışkanlık yaratabilirsiniz. Kötü alışkanlıkları yok etmek, yeni bir şeyi öğrenmekten daha zordur. Yeni bir alışkanlığı yerleştirmek için 21 gün boyunca hiç ara vermeden tekrar gerekir. Çünkü yeni alışkanlığın zihinde ve hücresel bellekte kalıcı olarak yerleşmesi 21 gün sürer. Alışkanlıklar tekrarlana tekrarlana kazanılır. Yeni alışkanlığın da zihinde kalıcı sinir ağı “otoyolu” yaratması 21 gün tekrar edilerek oluşur. Zihniniz ve kaslarınız tekrar edilen bir şeyi otomatiğe bağlar. Dişinizi fırçalamak, yürümek ya da ayakkabınızı bağlamak için düşünmüyorsunuz değil mi? 

Bireysel gelişim yolculuğunuzda bilinçaltınıza belirli bir olgunlaşma süresi tanımanız gerekir; bunu kuluçka dönemi olarak düşünün. Unutmamanız gereken, bu 21 günlük kuluçka dönemini hiç sekteye uğratmadan tamamlamanız gerektiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder