30 Ocak 2012 Pazartesi

Dr. OETKER Kim Ki???

Bugün görümceciğimle önce markete sonra da mutfağa attık kendimizi :) Hafif hafif kar atıştırması altında markete doğru keyifli bir yürüyüş gerçekleştirdikten sonra reyonlar arasında slalom yaparken bulduk kendimizi. Bir sürü mama aldıktan sonra da mutfak seansı başladı. Ben geçenlerde annemden gördüğüm 20 dakika muffin yapmaya yeteneğine sahip olabileceğiniz Dr. Oetker Çikolatalı Muffin yaptım. Bir de alakasız biliyorum ama közlenmiş patlıcan salatası. (Onun tarifi ilerki günlerde...) Limonlu yeşil çay eşliğinde kekimizi yerken de aklıma bu post un nedeni olan Dr. Oetker kimdir ki acaba sorusu düştü. İnternet sitelerinde ayrıntılı olarak bahsetmişler ben de oradan kısaltmalar yaparak koyuyorum ve aydınlatıyorum sizi sevgili okuyucularım :) (Ay kendimi gazeteci gibi hissettim :) )


Bu arada muffinler çok başarılı ve yapımı çok kolay tavsiye ediyorummm.
Kimmiş diye merak edenler için...





1890


Her şey Bielefeld'deki eczanenin arka odasında, 1891 yılında başladı: Genç eczacı Dr. August Oetker gece yarılarına kadar eczacı tartısı, havanı ve çeşitli tozlar ile meşgul oluyordu. Bu inatçı kaşif sonunda amacına ulaştı, fırında pişen kek, pasta ve hamur işlerinin iyi kabarması için devrim yaratacak bir çözüm buldu:
Hamur Kabartma Tozu !
Dr. August Oetker titiz çalışmaları sayesinde kek, pasta ve hamur işlerini her seferde başarılı bir şekilde kabartacak olan garantili Hamur Kabartma Tozu formülünü 1893 yılında paketleyip satmaya başladı. Artık kek ve pastalar Dr. Oetker'in garantisi ile hazılanacaktı. Esasen, Alman kimyager Justus von Liebig ve Amerikalı öğrencisi Eben Horsford Hamur Kabartma Tozu formülünü daha önce bulmuşlardı. Ancak Oetker'in başarısı evlerde kullanılabilecek bir preperasyonu başarıyla sonuçlandırmış ve pazarlamış olmasından gelmektedir.
Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu o devirdeki mutfaklar ve yerli sanayi için sansasyonel bir yenilik, bir reform olarak hızla yerini aldı.
Dr. Oetker bu ürün ile hazırlanmış birçok tarifi Hamur Kabartma Tozu paketinin üzerinde ve gazetelerde yayınlattı.


1900


Dr. August Oetker ileriyi görüyordu, ürününü korumak ve geliştirmek için markasını yarattı ve bu kendi alanında o yüzyılın dönüm noktası oldu. Kırmızı-beyaz renklerdeki "Hellkopf" simgesi (aydınlık kafa, aydınlık düşünce) tüm Dr. Oetker paketlerinin üzerinde yer aldı. Bu logo tüketicilere yüksek kaliteyi bu üründe, bu paketlerde bulabilecekleri mesajını verdi. Ürüne yönelik artan taleplerin etkisi ile kısa bir süre içerisinde endüstriyel üretime geçildi ve hemen sonra yeni birçok ürün birbirini takip etti. Artık Dr. August Oetker'in eczanesinin dışında bir firması ve bunun yanı sıra da başka diğer yabancı ülkelerde de girişimleri vardı. 1908 yılında ilk yurt dışı üretim tesisini Viyana'da kurmuştu bile.


1910


Firma tarihçesinin ilk bölümü birinci dünya savaşı ile son buldu: 1916 yılında firma kurucusunun oğlu savaşta öldü. 1918 yılında da Dr. August Oetker arkasında bir şirket bırakarak öldü. Avrupada kendi tarzını ortaya koyan bir marka ve bir firma yaratmıştı...


1920


1920 yılında firma yöneticisi Dr. Richard Kaselowsky, Dr. August Oetker'in dul gelini ile evlendi. Ve firmayı yönetmeye devam etti. Şirket personel sayısı 600'ü aşmıştı. Dr. Kaselowsky üretimi ve diğer ülkelerdeki satışı genişleterek kurucunun başarısını devam ettirdi: Fransa, Polonya, Danimarka ve İtalya'da kardeş firmalar kuruldu.


1930


Yoğun reklam, gezici bilgilendirme aracının faaliyetleri, film gösterileri, seminerler ile Dr. Oetker markası her yerde tüketiciye tanıtıldı. Pişirme ve hazırlıklarla ilgili broşürler hazırlandı. İpuçları ve öneriler verildi. Enfes lezzetli hamur işlerinin tarifleri modernleştirilerek ev hanımlarına sunuldu.


1940


Firma kurucusu Dr. August Oetker'in torunu
Rudolf-August Oetker, 1944 yılında, üvey babası
Dr. Kaselowsky'nin ölümünden sonra firmanın yöneticisi oldu. Ve savaştan çok kısa bir süre sonra firma tekrar inşaa edildi.


1950


Gıda alanında yeni pazarlar elde edildi ve birçok yeni çeşit ürün piyasaya sunuldu. Bu dönemde
"Bayan Renate" Dr. Oetker ürünlerini, Televizyon aracılığıyla, her Alman'ın evine getiriyor ve tüketicilerin isteklerini yansıtıyordu.


1960


60'lı yıllarda, "Marie-Luise Haase" Deneme Mutfağı sorumlusu olarak, Dr. Oetker Deneme Mutfağını birçok Televizyon reklamı ile meşhur etti. Bu yıllarda
Dr. Oetker ürün yelpazesi toz dondurma ile daha da genişledi.


1970


Evlerde Buzdolapları kullanımı artmaya başlayınca, 1970 de Dr. Oetker ilk dondurulmuş Pizza'yı piyasaya sundu. Bu yenilikle de Firma, tüketicilerin sürekli değişen isteklerini yerine getiriyordu.


1980


Kurucu Dr. August Oetker'in torunu Dr. August Oetker 1981 yılında firmanın sorumluluğunu aldı. Bugün birçok firma ve kuruluş Dr. August Oetker Gıda KG altında toplanmıştır.
Dr. Oetker GmbH çatısı altında ise gıda sektörü uluslararası bir boyut kazandı. Birçok ülkedeki
Dr. Oetker kuruluşu bu başlık altında toplandı.


1990


Ürün yelpazesi firmanın ana fikrine uygun olarak büyütüldü. Yanı sıra Müsli gibi yeni ürün kategorilerine de girildi. Doğu Avrupa pazarlarında başarılı sonuçlar elde edildi.


2000


2000'den beri ürün çeşitlerindeki artış sadece Almanya'daki şirketlerle sınırlı kalmadı, kardeş firmaların ürün çeşitleri de sürekli arttırıldı. Dr. Oetker'in faaliyet gösterdiği her ülkede yardımcılar ürün grubu başta olmak üzere, tatlılar ve pizza gibi ana gruplarda da sürekli bir büyüme gözlemlendi.


2010


Richard Oetker, ağabeyi Dr. August Oetker’den 2010 yılında yönetimi devraldı. 


Sürekli büyüyen ve genişleyen Dr. Oetker, yeni ürün kategorisi “Dekor Serisi” ile pazara yeni bir yaklaşım getirmesinin yanı sıra bu seri ile büyümeye katkı da sağladı. 


Dr. Oetker, sağlam kökleri ve uluslar arası hedefleri olan bir aile şirketi olarak, sloganını her zaman “Kalite en iyi reçetedir” cümlesiyle ifade etmektedir.


DR.OETKER TÜRKİYE
1987
Şirket 1987 yılında Bayraklı-İzmir'de
Piyale-Dr. Oetker Gıda Sanayi A.Ş. olarak kuruldu. Şirket hisselerinin % 49'u Alman Dr. Oetker firmasına, % 51'i Türkiye'nin köklü makarna şirketlerinden Maktaş Makarnacılığa aitti.


1988 yılında ilk üretim gerçekleştirildi. Türkiye'de ilk kez Kek Karışımları, Puding çeşitleri, Hamur Kabartma Tozu, Şekerli Vanilin, Jöle çeşitleri, Frutti olarak adlandırılan toz içecek karışımları ve Pizza Un karışımı üretildi. İlk yıl yaklaşık olarak 23 çeşit ürün üretilirken, daha sonralı ürün çeşitleri sürekli arttırıldı.


2011 
Dr. Oetker Türkiye‘nin ürün çeşidi 171 adete yükseldi.

1 yorum: